С празничен концерт, днес – 20-ти септември, от 18 часа, ще бъде официално

...
С празничен концерт, днес – 20-ти септември, от 18 часа, ще бъде официално
Коментари Харесай

Откриват паметник на композитора Петко Стайнов

С празничен концерт, днес – 20-ти септември, от 18 часа, ще бъде публично открит бюст-паметник на композитора учен Петко Стайнов в алеята на създателите в Борисовата градина в гр. София, до Открита сцена „ Лятна сцена “. 

Незрящият талант е ръководител и един от създателите на Дружеството на българските компонисти (понастоящем Съюз на българските композитори), пръв шеф на Народната опера и учредител на „ българския народен музикален жанр ”. Неговото дело и композиторско творчество оставят ярка диря в международното музикално завещание.

Идеята и предлагането за бюст-паметник е на арх. Стефан Стайнов, председател на УС на Фондация „ Петко Груев Стайнов “, Петко Стайнов-внук, шеф на Фондация „ Петко Груев Стайнов “, Ценко Минкин, ръководител на Съюза на българските композитори и Васил Долапчиев, ръководител на Съюза на слепите в България. В началото на предходната година беше основан Национален предприемчив комитет, управителен от акад. Юлиан Ревалски – ръководител на Българска академия на науките и бяха извършени редица събития за честването на 125 годишнината от рождението на композитора в цяла България.

Проектът на паметника е направен от именития ни ваятел проф. Валентин Старчев, художника Камен Старчев – негов наследник, и арх. Иван Аврамов, посредством възлагане от страна на фондация „ Петко Груев Стайнов “, чиято съществена цел е да разпространи и пази паметта за личността на Петко Стайнов и да разпространява българската класическа музика. Фондацията е основател, също и главният вложител на плана. Бюст-паметникът на акад. Петко Стайнов е с общ размер 290 х 60 х 45 см., с фундамент, направен от гладък гранит, с размери 200 х 60 х 45 см., бюст с размери 90 х 60 х 45 см., направен от месинг.

Събитието ще бъде публично намерено от Велислав Минеков, министър на културата, Мирослав Боршош, зам.-кмет „ Култура, обучение, спорт и юношески действия “ на град София, Ценко Минкин председател на Съюза на българските композитори, Васил Долапчиев, ръководител на Съюза на слепите в България. Слово за Петко Стайнов ще произнесе проф. Пламен Джуров, член на УС на фондация „ Петко Груев Стайнов “. На събитието са поканени публично и протоколни лица от цяла България, общественици, създатели и фенове на творчеството на именития композитор.

Проектът за слагане на мономента е координиран с Министерство на културата, Комисията по обучение и просвета на СОС, Експертнохудожествения съвет към Столична община и Обществено-експертния съвет на НАГ. Проведено е и публично разискване за слагането на паметника в р-н „ Средец “. И с церемонията по откриването през днешния ден се извървява целия път до слагането му в алеята на създателите.



Събитието ще продължи с концерт на Открита сцена „ Лятна сцена “, Борисова градина, във връзка 125 години от рождението и 45 години от гибелта на композитора.

С присъединяване на: 

Софийски духов оркестър към ОКИ Дом на културата „ Искър “ с диригент Васил Делиев

Хор на слепите „ Академик Петко Стайнов “ с диригент Петър Матев

В програмата: творби от Петко Стайнов

Концертът се осъществя с финансовата поддръжка на Столична община – Лятна стратегия и е част от Календара на културните събития през 2022 година на Столична община.

Събитието е част от съпътстващата стратегия на 53-ти МФ „ Софийски музикални седмици “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР